VOOR HET VERWIJDEREN VAN EEN LIKDOORN KAN JE IN AMSTERDAM BIJ ASEPSIS TERECHT

Loop je al weken met een pijnlijke plek op of tussen de tenen, of onder de voetzool. Dikke kans dat dit een likdoorn is, in de volksmond ook wel eelt pit of eksteroog genoemd. Twijfel dan niet langer,  trek de stoute schoenen aan om dat vervelende ding weg te laten halen en maak een afspraak bij Asepsis in Amsterdam. Na het verwijderen is de pijn meteen weg. We geven ook advies over hoe de likdoorn voorkomen kan worden, of in ieder geval lang uitgesteld.

EEN MEDISCH PEDICURE SNIJD DE LIKDOORN WEG

Voor het weg halen van een likdoorn kan je niet bij iedere pedicure salon terecht. De meesten doen alleen de cosmetische kant van voetverzorging: het eelt van de voetzool wordt gevijld en de nagels mooi gelakt. Medische ingrepen doen zij niet. Bij Asepsis op de Ceintuurbaan in de Amsterdamse Pijp werken goed opgeleide medische pedicures met veel ervaring. Voor het verwijderen van een likdoorn wordt een scalpel gebruikt. Dit is een klein chirurgisch mesje waar de likdoorn, groot of klein, voorzichtig mee wordt weg gehaald. Je zal denken, dat moet wel veel pijn doen. Dat valt in de praktijk reuze mee. Een likdoorn of eksteroog doet vooral pijn bij druk van buiten af, wanneer de schoen er tegen aan zit. Ook is het pijnlijk als de tenen langs elkaar schuren of als er op gelopen wordt, wanneer de likdoorn onder de voetzool zit. Na de behandeling, als de likdoorn of eksteroog voorzichtig is weggehaald, doet de plek na genoeg geen pijn meer en voelen de klanten opluchting.  ‘Eindelijk weg’ hoor ik vaak zeggen. Soms ontstaat er een klein wondje als de likdoorn wat dieper in de huid heeft gezeten. Dan gaat er een pleister met een desinfecterend middel, ‘Betadine’, over heen. Maar in de meeste gevallen is dat niet eens nodig en kan de likdoorn zonder wondje verwijderd worden. Een Likdoorn of eeltpit bestaat uit eelt oftewel dode huidcellen, die in een cilinder vorm naar binnen zijn gegroeid. Met een vlijm scherpe mesjes kan precies dat deel worden weg gehaald dat de pijn veroorzaakt en kan worden vergeleken met het knippen van nagels of het haar. Dat is hetzelfde epitheel weefsel.

Wat geregeld voorkomt is dat iemand met een pijnlijke plek aan de voet in de kliniek aankomt. Aan de buitenkant lijkt het dan om een likdoorn te gaan. Wat blijkt, het is een voet wrat! Ook voor huisartsen is het onderscheid vaak moeilijk te maken omdat een wrat en een likdoorn heel veel op elkaar lijken. Pas als het buitenste eeltrandje is weggehaald, is duidelijk of het om een wrat of een likdoorn gaat. Ook voet wratten worden bij Asepsis behandeld.

WAARDOOR GROEIT EEN LIKDOORN AAN

De oorzaak van een likdoorn is vooral de stand van de botten, die een beetje uit steken. Vaak in combinatie met het dragen van modieuze smalle schoenen ontstaan er drukpunten rond de tenen. Dames die hakken dragen hebben meer druk onder de voorvoet en rond de  tenen . Mannen dragen ook steeds smallere schoenen, vooral de schoenen die onder een pak of kostuum worden gedragen, de klassieke herenschoen met leren zolen, zijn snoei hard en veroorzaken vaak likdoorns. Een likdoorn, in de volksmond ook wel eksteroog genoemd, komt dan ook bijna net zoveel bij mannen als bij vrouwen voor. Sneakers of gympen zijn schoenen waarbij je niet zou verwachten dat je er een likdoorn door zou krijgen. Ook hierbij valt de leest vaak smal uit en kunnen druk op de tenen geven. Het dragen van te smalle schoenen in combinatie tot de uitstekende botjes of gewrichten geeft veel wrijving op de huid. Likdoorns is dan een logisch gevolg. Een likdoorn onder de voetzool kan de ontstaan omdat het kopje van een middenvoetsbeentje op de grond drukt. Het dragen van zolen kan dan een beetje corrigeren en de voetbogen ondersteunen. Meestal is verwijderen van de likdoorn genoeg om voorlopig geen pijn te ervaren.

EEN WRAT WORDT VAAK VOOR EEN LIKDOORN AANGEZIEN

Als de klant een eeltplekje heeft die pijn doet dan denken ze vaak, dit is een likdoorn. Qua uiterlijk lijken likdoorns en wratten veel op elkaar. In veel gevallen is de klant via de huisarts door gestuurd naar de pedicure. Bij Asepsis is de nodige ervaring in huis om zowel de luikdoorn als de voet wrat te behandelen.

DE LIKDOORN MOET VERWIJDERT WORDEN OM DE PIJN WEG TE NEMEN

Mensen wachten doorgaans lang met het weg halen van de likdoorn, ze denken dat de pijn vanzelf weg gaat. Dit is niet zo, een likdoorn gaat nooit vanzelf weg en gaat in de loop van de tijd zelfs steeds meer pijn doen. Deze kan zelfs gaan ontsteken. Als iemand even geen tijd heeft om bij de medische pedicure langs te gaan om de likdoorn, eeltpit of eksteroog weg te laten halen, dan kan de behandeling iets uitgesteld worden door een likdoorn pleister te dragen. Deze doet de plek verweken en door het zachter worden van de huid doet deze iets minder pijn. Echt weg gaat de likdoorn er niet van want als de  likdoorn pleister er weer van af is wordt het eelt net zo hard als ervoor en gaat weer pijn doen. Het enige wat de pijn echt doet weg nemen is de likdoorn laten verwijderen door een medische pedicure. Helemaal als je plannen hebt de voeten intensief te gaan gebruiken voor een sport evenement, een vakantie waarin veel gelopen wordt of een festival/feestje met veel en lang staan, neem dan even de tijd voor het verwijderen van de likdoorn om een hoop narigheid te voorkomen.

WACHT NIET TE LANG MET HET LATEN WEG HALEN

Doordat de oorzaak van een likdoorn vaak het uitsteken van een bot is of gewrichtje is, zal de likdoorn na verloop van tijd weer terug komen. Ook met het dragen van modieuze schoenen zullen mensen niet van de ene op de andere dag stoppen. Als een likdoorn er voor het eerst zit en wordt weg gehaald, dan zit deze meestal nog niet zo diep en kan het een tijdje duren voor dat de het weer is aan gegroeid. Naarmate de likdoorn er langer zit, zeker als de omstandigheden niet veranderen, groeit deze frequenter aan en groeit dieper de huid in. Je begrijpt dat de pijn dan ook toe neemt. Na het wegsnijden van de likdoorn ontstaat een soort kratertje. Deze vult zich weer met dode huidcellen. Als de likdoorn regelmatig wordt weg gehaald, wordt het kratertje ondieper. De situatie verbeterd als de klant na twee weken op de nabehandeling terug komt. om zo de situatie in de huid te normaliseren.